Navigatie

De brief van Jakobus, een tekstkritisch en exegetisch commentaar - prof dr. J.M.S. Baljon

Artikelnummer: olb.baljon-jakobus
Vorige Artikel 5 van 6 Volgende

Deze herpublicatie van het commentaar op de brief van Jakobus is een geheel herziene editie. Het wordt voorzien van een uitgebreide inleiding op de brief aan Jakobus die in de oorspronkelijke druk niet aanwezig is. Ook wordt de gebruikte tekst uit de Novum Testamentum Graece vergeleken met de tekst van de Nestle-Aland (28ste editie), inclusief de tekstkritische opmerkingen van Baljon. Ter verduidelijking wordt achter veel griekse woorden ook de Nederlandse vertaling geplaatst. De tekst wordt taalkundig herzien en verrijkt met voetnoten. De exegetische noten wordt verder uitgebreid op basis van later verschenen literatuur. Zodoende komt een geheel nieuw commentaar op de brief van Jakobus beschikbaar.

prof. dr. J.M.S. Baljon was hoogleraar Nieuwe Testament aan de Universiteit van Utrecht. Vanaf zijn promotie hield hij zich bezig met de tekstkritiek en het samenstellen van een betrouwbare editie van de tekst van het Griekse Nieuwe Testament. Om zijn studenten te kunnen helpen bij de studie schreef hij een Grieks-nederlands Woordenboek op de vroeg-christelijke literatuur en verschillende tekstkritische en exegetische commentaren op boeken van het Nieuwe Testament. Ook publiceerde hij een boek waarin de inleidingsvraagstukken van de boeken van het Nieuwe Testament behandeld worden. In zijn commentaren op de verschillende bijbelboeken verwijst hij regelmatig naar zijn woordenboek, zijn tekstkritische noten in zijn editie van de Novum Testamentum Graece en zijn boek waarin de inleidingsvragen worden behandeld. Hij schreef commentaren op Mattheüs, Markus, Lukas, Johannes, Handelingen, Galaten, Efeziërs, Colossenzen, Filipiers, Thessalonicenzen en Filemon. Ook verscheen van zijn hand een commentaar op de Katholieke Brieven (Jakobus, Petrus, Johannes en Judas). In zijn proefschrift besteedde hij uitgebreid tekstkritisch aandacht aan Romeinen en beide brieven aan de Corinthiërs. Hierdoor heeft hij voor een groot van het Nieuwe Testament commentaren achtergelaten. Zijn motief hierbij was dat hij het belangrijk vond dat ook in de Nederlandse taal tekstkritische commentaren beschikbaar zouden zijn, zodat studenten theologie niet alleen aangewezen zouden zijn op dergelijke commentaren in de Engelse, Duitse en Franse taal.

Bij zijn schrijven van de commentaren werd hij veelal bijgestaan door dr. A. van Veldhuizen, die hem later als hoogleraar in Utrecht zou opvolgen en zelf het initiatief nam tot het publiceren van een commentaar op het Nieuwe Testament voor leken, onder de naam Tekst en Uitleg.

Planning: Eerste deel zal verschijnen in april 2018.

Specificatie Omschrijving
author Baljon, S.M.J.
type olb
pages 120
Verkrijgbaar vanuit Online Bijbel-app? Nee

importantia studiebijbel

De Importantia Studiebijbel bestaat uit een serie hulpmiddelen bij het lezen en bestuderen van de Bijbel.

De verschillende delen kunnen in combinatie met elkaar gebruikt worden, maar ook in combinatie met andere studiebijbels.

© 2016 - 2019 Importantia Publishing | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel