Sorteer op

Prof. dr. J.M.S. Baljon was hoogleraar Nieuwe Testament aan de Universiteit van Utrecht. Vanaf zijn promotie hield hij zich bezig met de tekstkritiek en het samenstellen van een betrouwbare editie van de tekst van het Griekse Nieuwe Testament. Om zijn studenten te kunnen helpen bij de studie schreef hij een Grieks-Nederlands Woordenboek op de vroeg-christelijke literatuur en verschillende tekstkritische en exegetische commentaren op boeken van het Nieuwe Testament. Ook publiceerde hij een boek waarin de inleidingsvraagstukken van de boeken van het Nieuwe Testament behandeld worden. In zijn commentaren op de verschillende bijbelboeken verwijst hij regelmatig naar zijn woordenboek, zijn tekstkritische noten in zijn editie van de Novum Testamentum Graece en zijn boek waarin de inleidingsvragen worden behandeld. Hij schreef commentaren op Mattheüs, Markus, Lukas, Johannes, Handelingen, Galaten, Efeziërs, Colossenzen, Filipiers, Thessalonicenzen en Filemon. Ook verscheen van zijn hand een commentaar op de Katholieke Brieven (Jakobus, Petrus, Johannes en Judas). In zijn proefschrift besteedde hij uitgebreid tekstkritisch aandacht aan Romeinen en beide brieven aan de Corinthiërs. Hierdoor heeft hij voor een groot van het Nieuwe Testament commentaren achtergelaten. Zijn motief hierbij was dat hij het belangrijk vond dat ook in de Nederlandse taal tekstkritische commentaren beschikbaar zouden zijn, zodat studenten theologie niet alleen aangewezen zouden zijn op dergelijke commentaren in de Engelse, Duitse en Franse taal.

Bij zijn schrijven van de commentaren werd hij veelal bijgestaan door dr. A. van Veldhuizen, die hem later als hoogleraar in Utrecht zou opvolgen en zelf het initiatief nam tot het publiceren van een commentaar op het Nieuwe Testament voor leken, onder de naam Tekst en Uitleg.

importantia studiebijbel

De Importantia Studiebijbel bestaat uit een serie hulpmiddelen bij het lezen en bestuderen van de Bijbel.


GRATIS THEOLOGISCHE BOEKEN

Uitgever Peter van der Schelde scant de boeken uit zijn theologische bibliotheek. Hieruit maakt hij boeken beschikbaar als gratis PDF-download. Deze activiteit staat los van Importantia Publishing, maar richt zich wel op dezelfde doelgroep. Inschrijven is mogelijk via onderstaande website.

Aanmelden voor gratis theologieboek als PDF-download

© 2016 - 2023 Importantia Publishing | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel