in OLB-app

Commentaar op de Bijbel - Dächsel, van Lingen, Griethuysen

Artikelnummer: DACHS
Artikel 1 van 3 Volgende

Kenmerkend voor het commentaar op de Bijbel van Karl August Dächsel, ook wel de Dächsel genoemd,  is de aanwezigheid van een verzameling aan  aantekeningen van een groot aantal theologen bij ieder vers in de bijbel.

De eerste Nederlandse vertaling die in druk verscheen is gemaakt door F.L.P.C. Van Lingen. Naast het vertalen van het oorspronkelijke Duitse werk voegde Van Lingen een groot aantal aantekeningen toe die afkomstig zijn van hoofdzakelijk Nederlandse theologen. In een tweede druk heeft Van Griethuysen daar nog eens extra commentaren aan toegevoegd, maar ook een groot deel van het werk van Van Lingen geschrapt. De eerste en tweede druk verschillen hierdoor van elkaar.

Voor de digitale editie heeft Importantia Publishing de inhoud van de eerste en tweede druk naast elkaar gelegd en alles wat geschrapt is door Van Griethuysen weer toegevoegd. Hierdoor is de digitale uitvoering uitgebreider dan welke uitvoering in druk dan ook.  De boeken zijn door Importantia Publishing gedigitaliseerd en gepubliceerd vanuit de missie de rijke inhoud van dit oude commentaar beschikbaar te houden. Hierdoor kan ook een nieuwe generatie gelovigen uit dit commentaar gevoed en opgebouwd worden en daarbij gebruik maken van de digitale mogelijkheden. Bij de publicatie is gekozen gebruik te maken van de mogelijkheden die Cross Link Services biedt met de Online Bijbel apps. De Dächsel is hierdoor beschikbaar vanuit een veelgebruikte en gebruiksvriendekijke app, die naast de Dächsel ook een groot aantal andere bijbelstudieboeken en bijbelvertalingen biedt. (Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan de Matthew Henry, welke ook door Importantia Publishing is gedigitaliseerd)

 

Over Dächsel in de Online Bijbel apps:

Om de Dächsel te kunnen gebruiken met de Online Bijbel apps is het alleen nodig deze app op één van je apparaten te installeren. De app is  beschikbaar voor Android, iOS, macOS en Windows. Zoek in de App- of Play-store naar "Online Bijbel" van Cross Link Services. Bij de installatie van de gratis app wordt tevens het gratis Basispakket geïnstalleerd. De Dächsel kan vervolgens geïnstalleerd worden vanuit de winkel in de app. Het is te vinden in de groep Commentaren.

Cross Link Services biedt dit Commentaar op de Bijbel vanuit de Online Bijbel app aan als onderdeel van het Online Bijbel Professioneel Premium Gebruik en als in-app-aankoop vanuit de winkel.

Het gebruik van het commentaar van Dächsel vanuit de Online Bijbel-apps biedt een aantal voordelen:

  • Het complete commentaar kan overal mee naar toegenomen worden
  • Het vinden van het juiste stuk uitleg bij de bijbel is eenvoudig en snel (ook als je offline bent)
  • Het commentaar kan gelezen worden naast de bijbeltekst, waarbij het commentaar steeds synchroon meeloopt met het scrollen door de bijbeltekst.
  • Het commentaar kan gebruikt worden in combinatie met elke bijbelvertaling naar keuze. Een door velen gewaardeerde combinatie is die  met de Herziene Statenvertaling.
  • Iedere verwijstekst die in de Dächsel vermeldt staat kan opgeroepen worden door het simpelweg aan te tikken.
  • De hele tekst van Dächsel is doorzoekbaar
  • Tekst kan geselecteerd en gekopieerd worden
  • Als ergens de tekst van het commentaar bijgewerkt wordt verschijnt dit automatisch als update in de app, zo werk je altijd met de meest recente editie van de tekst

Helaas is het bij het digitaal publiceren van teksten zo dat anderen denken een dergelijke tekst wel te kunnen kopiëren voor het maken van een nieuwe eigen publicatie. We hebben inmiddels geconstateerd dat er websites zijn die de tekst van dit commentaar van Dächsel aanbieden en daarvoor gebruik hebben gemaakt van onze verder uitgebreide en verbeterde tekst (zonder hiervoor toestemming te vragen).  Van alle websites, apps en PDF's die in omloop zijn hebben wij helaas moeten constateren dat zij data gebruiken die gekopieerd is vanuit de digitale uitvoering van Importantia Publishing. Tot op heden zijn wij nog nooit iemand tegengekomen die zelf de moeite heeft genomen de gehele tekst van Dächsel zelf te digitaliseren, laat staan de tekst te verbeteren, of zoals wij gedaan hebben de inhoud van de eerste en tweede druk samen te voegen. Ook hebben wij geconstateerd dat alle uitvoeringen van de Dächsel gebaseerd zijn op een oudere uitvoering van onze tekst (waardoor de fouten die wij inmiddels gecorrigeerd hebben in deze teksten nog steeds aanwezig zijn). Nog erger: Sommigen doen alsof zij de tekst zelf gedigitaliseerd hebben, maar wij vinden moeiteloos de combinatie van de informatie uit de eerste en tweede druk samengevoegd in het commentaar, waardoor wij weten dat ze simpelweg onze tekst ergens gekopieerd hebben.

Ons advies is: Ga voor kwaliteit en waardeer het werk dat Importantia Publishing in de totstandkoming van deze digitale publicatie heeft geïnvesteerd. Het lage bedrag dat wij voor dit Commentaar van Dächsel vragen, staat in schril contrast ten opzichte van de vele jaren die wij geïnvesteerd hebben in de totstandkoming van deze publicatie en de latere bijwerking hiervan. 

Specificatie Omschrijving
author Dächsel, van Lingen, Griethuysen
type apps
pages nvt
Verkrijgbaar vanuit Online Bijbel-app?

importantia studiebijbel

De Importantia Studiebijbel bestaat uit een serie hulpmiddelen bij het lezen en bestuderen van de Bijbel.


GRATIS THEOLOGISCHE BOEKEN

Uitgever Peter van der Schelde scant de boeken uit zijn theologische bibliotheek. Hieruit maakt hij boeken beschikbaar als gratis PDF-download. Deze activiteit staat los van Importantia Publishing, maar richt zich wel op dezelfde doelgroep. Inschrijven is mogelijk via onderstaande website.

Aanmelden voor gratis theologieboek als PDF-download

© 2016 - 2024 Importantia Publishing | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel