Sorteer op
  • Bibliografie Matthew Henry
    Bibliografie Matthew Henry
  • Matthew Henry Studiebijbel app
    Matthew Henry Studiebijbel app
  • Commentaar op de Bijbel - Matthew Henry
    Commentaar op de Bijbel - Matthew Henry

Matthew Henry (1662-1714) was een beroemde Engelse predikant en bijbelcommentator, vooral bekend om zijn uitgebreide commentaren op de hele Bijbel, die bekend staan als de "Exposition of the Old and New Testaments". Hij werd geboren op 18 oktober 1662 in Broad Oak, in de buurt van Whitchurch, in Shropshire, Engeland. Zijn vader, Philip Henry, was ook een predikant en een bekend Nonconformist.

Matthew Henry kreeg zijn opleiding aan de Thomas Doolittle Academy in Islington, Londen, en later aan Gray's Inn in Londen, waar hij rechten studeerde. Hij werd echter vooral bekend als predikant en bijbelcommentator, en begon in 1687 zijn eigen bediening. Hij werd beroemd door zijn preken en zijn bijbelcommentaren, die in zijn tijd zeer populair waren en nog steeds veel gelezen worden.

Henry's belangrijkste werk is de "Exposition of the Old and New Testaments", die hij schreef over een periode van ongeveer 20 jaar. Het werk is een uitgebreide uitleg van de hele Bijbel, vers voor vers, met de bedoeling om de betekenis en de toepassing van de Schrift duidelijk te maken. De commentaren zijn geschreven in een eenvoudige en directe stijl, en bevatten veel praktische toepassingen en geestelijke lessen. Het commentaar werd vertaald naar het Nederlands en later herzien. De gedrukte uitvoering in het Nederlands die in omloop is, dateert uit het begin van de 20ste eeuw en wordt tot de dag van vandaag ongewijzigd herdrukt. De digitale uitvoering van Importantia Publishing is ontstaan aan het einde van de 20ste eeuw en vanaf het eerste moment qua spelling aangepast. Vervolgens is de digitale uitvoering regelmatig bijgesteld en verbeterd door Importantia Publishing.
Een Duitse en Italiaanse vertaling van de Matthew Henry verschenen pas voor het eerst in de 21ste eeuw. In de Engelse taal verscheen een verkote editie van dit commentaar onder de naam Matthew Henry Concise Commentary. Hiervan zijn later ook een Franse en Spaanse vertaling gemaakt.

In 1704 werd Henry aangeboden om predikant te worden in de presbyteriaanse kerk van Chester, maar hij weigerde het aanbod en bleef in zijn bediening in de buurt van zijn geboorteplaats. Hij was betrokken bij de Nonconformistische beweging en was een voorstander van religieuze vrijheid en tolerantie. Hij stierf op 22 juni 1714, op 51-jarige leeftijd, terwijl hij onderweg was naar zijn bediening in Nantwich, Cheshire.

Zijn bijbelcommentaren blijven tot op de dag van vandaag populair en worden beschouwd als een waardevolle bron van bijbelstudie en -uitleg.

 

importantia studiebijbel

De Importantia Studiebijbel bestaat uit een serie hulpmiddelen bij het lezen en bestuderen van de Bijbel.


GRATIS THEOLOGISCHE BOEKEN

Uitgever Peter van der Schelde scant de boeken uit zijn theologische bibliotheek. Hieruit maakt hij boeken beschikbaar als gratis PDF-download. Deze activiteit staat los van Importantia Publishing, maar richt zich wel op dezelfde doelgroep. Inschrijven is mogelijk via onderstaande website.

Aanmelden voor gratis theologieboek als PDF-download

© 2016 - 2024 Importantia Publishing | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel