Sorteer op

Karl August Dächsel (*24 november 1818; †23 september 1901) was een Duits protestants theoloog. Hij stamt uit een oud predikantengeslacht en was de zoon van Karl Dächsel (1790-1858). Zijn vader was in 1846 de peetvader van Elisabeth Nietzsche, de zus van de latere filosoof Friedrich Nietzsche. 

August Dächsel trouwde met Friederike Vincentz, de dochter van Karl August Vincentz (1789-1857), een meubelmaker uit Halle. Uit dit huwelijk kwamen acht kinderen voort. 

Na de vroege dood van zijn moeder (1825) en tot het hertrouwen van zijn vader (1827) groeide Dächsel op zonder de juiste zorg en aandacht, wat later de reden was voor zijn zwakke gezondheid.  Kart August studeerde theologie aan de universiteit van Leipzig en vervolgens in Halle (Saale), waar hij het tweede examen aan de consistorie in Maagdenburg afsloot met een "ongewoon briljant certificaat". Na enige tijd als leraar te hebben gewerkt, aanvaardde hij in de winter van 1847 zijn eerste pastorale betrekking in Hirschfeld (bisdom Elsterwerda in de Evangelische Kerk in Pruisen). Kort daarna trouwde hij in Halle. Na 5 jaar verhuisde hij in 1852 naar Hohenbocka in het district Hoyerswerda (Neder-Silezië). In 1858 werd hij door de kerkelijke autoriteiten belast met het pastoraat in Neusalz an der Oder.

In Hirschfeld en Neusalz gebruikte Dächsel zijn vrije tijd voor het schrijven van eigen werken over bijbelse en liturgische onderwerpen, die hij publiceerde in een reeks essays in kerkelijke tijdschriften. In deze tijd begon hij ook met de redactie van zijn levenswerk - zijn nog steeds bekende, praktisch-wetenschappelijke interpretatie van de Bijbel: Die Bibel oder Die ganze Heilige Schrift Alten und Neuen Testaments, nach der deutschen Übersetzung Dr. Martin Luthers, mit in den Text eingeschalteter Auslegung. Dit omvangrijke werk verscheen in 7 banden in de periode 1865 tot 1898.  In de volkstaal werd dit commentaar op de Bijbel ook wel Dächsels Bibelwerk genoemd.

Toen het parochiebedrijf in Neusalz te veel van zijn tijd in beslag nam, was hij dankbaar voor de overplaatsing naar de rustigere parochie Steinkirche (bisdom Strehlen) in 1868. Ook na zijn pensionering in de herfst van 1893 bleef hij in Steinkirche.

Voor het Nederlandse taalgebied is de vertaling van Dächsels Bibelwerk het belangrijkste. F.L.P.C. van Lingen vertaalde het werk van Dächsel op basis van de Statenvertaling en voegde er zelf tal van aantekeningen aan toe. Een aantal jaren later verscheen een tweede gewijzigde druk onder redactie van H. van Griethuysen. Importantia Publishing heeft deze twee uitgaven samengevoegd en qua spelling verbeterd in een digitale uitgave die verscheen onder de naam Dächsel, van Lingen, van Griethuysen.

 

importantia studiebijbel

De Importantia Studiebijbel bestaat uit een serie hulpmiddelen bij het lezen en bestuderen van de Bijbel.


GRATIS THEOLOGISCHE BOEKEN

Uitgever Peter van der Schelde scant de boeken uit zijn theologische bibliotheek. Hieruit maakt hij boeken beschikbaar als gratis PDF-download. Deze activiteit staat los van Importantia Publishing, maar richt zich wel op dezelfde doelgroep. Inschrijven is mogelijk via onderstaande website.

Aanmelden voor gratis theologieboek als PDF-download

© 2016 - 2023 Importantia Publishing | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel